Lift – nå kommer de nye, elektriske liftene for terreng

elektriske lifter, grønne lifter, bærekraft

Ved å flytte energikildene fra diesel til elektrisitet kan du redusere store utslipp på byggeplassen.

Vi i Ramirent tar nå imot 350 nye elektriske lifter. 100 av disse er elektriske, terrenggående sakselifter og bomlifter med arbeidshøyde inntil til 28 meter.

Fremtiden er utslippsfrie byggeplasser. Den norske bygg- og anleggsbransjen står for en stor andel av landets totale klimagassutslipp, og regjeringen har allerede ytret at de vil ha fossilfrie byggeplasser over hele landet innen 2025.

Det betyr at bensin, diesel, fyringsolje og gass må erstattes med alternative energikilder. Fossile energibærere er den største bidragsfaktoren til klimautslipp i de fleste sammenhenger. Reduksjon av forbruket er dermed det viktigste klimatiltaket en kan gjøre.

Ramirent har et bredt utvalg av både fossilfrie og utslippsfrie løsninger, og hele 98 prosent av nye investeringer i selskapet legges til bygg- og anleggsmaskiner som ikke generer utslipp.

– Lift for bruk i terreng og utendørs har primært vært utstyrt med dieselmotorer, forteller Ole Johny Transeth, produktleder for anleggsmaskiner og lifter i Ramirent.

– Vi har over flere år holdt et øye med markedet og vært på utkikk etter en kompetent produsent av elektrisk lift for utendørs bruk og i terreng. Nå har vi funnet den som har kommet desidert lengst på området og bestilt 350 enheter som kommer til oss løpet av de neste månedene, forklarer han.

Liftutleie – elektrisk sakselift og bomlift for utendørs bruk

Med et utvalg av sakselifter, bomlifter, mastelifter, spesiallifter, tilhengermontert lift og bilmontert lift, består lift fra før av for omkring 25 prosent av den totale flåten i utleieomsetningen til Ramirent.

Den nye bestillingen er en investering tilsvarende 15 prosent av den eksisterende maskinparken innen lift. Den gir kunden mulighet til å velge elektrisk fremfor fossile alternativer uansett størrelse og omfang på prosjektet.

– Vi har hele sortimentet som finnes av lift. Av elektrisk sakselift for terreng har vi allerede fått inn maskiner for 22 meters høyde, og venter på 15 og 18 meter. For bomlift med teleskop, og teleskop/knekkarm vil vi kunne tilby en arbeidshøyde på opp til 28 meter, sier eksperten.

Er det forskjeller hva gjelder bruksområder og muligheter med en elektrisk lift?

– Det er ofte det vi opplever kunden også er usikker på, men en elektrisk lift er like sterk, går like høyt og har samme rekkevidde som en lift med dieselmotor. De er i prinsippet identiske, men dieselmotoren er byttet ut med batterier, forklarer Transeth.

Liftutleie – lavere driftskostnader med elektrisk

Investeringen av nye elektriske bomlifter og sakselifter er en del av en større satsning i Ramirent. Det langsiktige målet er å bli en totalt utslippsfri utleieleverandør, med et delmål om å være fossilfrie innen 2025.

Med et stadig større og bredere sortiment av fossilfrie og utslippsfrie løsninger, finnes det mange muligheter for å velge et mer miljøvennlig alternativ uansett byggeprosjekt. Allerede består den totale flåten til Ramirent av 75 prosent utslippsfritt. Det betyr at en stor andel enheter allerede er elektriske, som også er det beste valget for miljøet.

Terrenggående elektriske lifter

Kjetil Ness ved Seby AS er selv godt fornøyd med de elekstriske terrengående liftene.

Og miljøaspektet er heller ikke den eneste fordelen.

– Det gir et langt lavere støynivå, i tillegg til at du vil kunne redusere driftskostnadene både når det gjelder drivstoff og vedlikehold, forteller Transeth.

– Batterikapasiteten skal ifølge produsenten sørge for at den elektriske liften kan være i bruk en god arbeidsdag. Det kan være at kalde temperaturer her i nord vil ha noe innvirkning på brukstiden, men utgangspunktet er en god arbeidsdag,

Etter endt arbeidsdag settes den elektriske liften på lading i noen timer over natten.

– Ved utleie av elektrisk lift vil du få med ladekabel, ladekontakter og annet utstyr som er tilegnet for mulighetene til det aktuelle prosjektet og byggeplassen.

Elektrisk lift – få veiledning og råd av Ramirent sine kunderådgivere

På veien mot FNs bærekraftsmål, og den norske regjeringens ambisjoner om å være et lavutslippsland innen 2050, har det lenge vært etterspurt en reduksjon av klimagassutslipp knyttet til byggeaktiviteter.

Ny teknologi, nytt utstyr, nye maskiner og nye rutiner kan likevel gi følelsen av at det kommer brått på for mange. Også for en erfaren utleieleverandør som Ramirent.

– Dette er nytt for oss også, men vi må redusere utslippene og møte nye krav som blir satt av myndighetene. Kravene som nå først og fremst gjelder byene vil etter hvert bli gjeldende over hele landet. Vi i Ramirent har valgt å satse stort for å møte fremtidige behov, forklarer Transeth.

Han er som produktleder for anleggsmaskiner og lift, den som finner de mest aktuelle produktnyhetene på området og gjennomfører internopplæring med Ramirent sine kunderådgivere ved alle kundesentrene rundt om i landet.

– Jeg er veldig spent på responsen. Det jeg ser som den største utfordringen er at byggeplassen må ha tilgang til nok strøm. Energibehovet er langt større når du skal lade opp en elektrisk anleggsmaskin, en lift eller en elektrisk gravemaskin på 9 eller 15 tonn. Det er strøm som mange byggeplasser ikke har, og setter et krav til at strømforsyning planlegges desto bedre på prosjekteringsstadiet.

Hans oppfordring til byggherrer og entreprenører som skal lede fremtidens byggeprosjekter er derfor klar:

Allerede i prosjekteringsfasen må du se på det totale strømbehovet for byggeplassen, og ikke bare byggestrøm, oppvarming og avfukting, men hvor mange elektriske maskiner du eventuelt skal leie inn og hvor mye strøm du trenger for å lade hver av disse.

Har kan du når som helst ta kontakt med en kunderådgiver i Ramirent og få gode råd og tilgang til veiledning fra fageksperter på alle felt.

– Vi har god kunnskap over hele landet, og vil tilbyr også muligheten for å prøve ut elektriske maskiner og utstyr slik at du kan bli fortrolig med funksjoner og bruk, sier Transeth.

Vil du prøve en elektrisk lift? Ta kontakt med oss i dag!