RamiShare - Delingsøkonomi på byggeplassen

  8. feb 2023

  Ramishare, utstyrsdeling, dele på maskiner, tjenester, ramirent

  Bedre maskinutnyttelse

  Med RamiShare kan flere aktører bruke samme maskin på samme dag. Resultatet: Bedre utnyttelse av maskinene og mindre dødtid, redusert behov for nye maskiner og transport av disse, samt langt bedre kontroll på økonomien.

  – Utleie er allerede sirkulærøkonomi og maskindeling i essens. Vi ønsker å være helt fremst i det grønne skiftet og tilrettelegger for en mer miljøvennlig byggeplass ved å tilby maskinutleie med RamiShare, forteller Christina Niemi, markedsansvarlig i Ramirent.

  Maskindeling er fremtiden

  Ramirent er opptatt av å tilrettelegge for en mer miljøvennlig hverdag for kundene sine, og RamiShare er ett av dem. Med en skreddersydd flåte med maskiner tilgjengelig på byggeplassen under hele prosjektet, kan alle aktører dele på det samme utstyret.

  – Vi ser at samfunnet generelt er mer positivt innstilt til delingsøkonomi. Folk er åpenbart villige til å dele på ressursene vi har og i dag deles blant annet biler, el-sparkesykler og klær. Delingsøkonomi er fremtiden og når vi deler på planeten så kan vi dele på maskinene også, forklarer Niemi.

  Et ytterligere steg på veien mot utslippsfrie byggeplasser

  RamiShare har blitt godt mottatt. Etter et svært vellykket testprosjekt i Bergen høsten 2022, er det stor etterspørsel. Enn så lenge er det kun lifter som kan leies via RamiShare-appen, men på sikt er det et mål å tilby tjenesten for alle maskiner.

  – Ikke bare reduseres Co2-utslippene betraktelig, siden en reduserer transporten til og fra byggeplassen, men det RamiShare åpner opp for i praksis er bedre kontroll på økonomien, hvem som har tilgang på maskinene og bedre oversikt over skader på dem. Og hvorfor produsere ti maskiner, når ti aktører kan dele på én? Spør hun.

  LES OGSÅ: Elektriske maskiner og anleggsmaskiner – vi har alt du trenger

  Enkelt, besparende og miljøvennlig

  Det beste med RamiShare er at alle aktører, enten du er tømrer, elektriker eller rørlegger, slipper å måtte leie egne maskiner som skal inn og ut av byggeplassen flere ganger i uken.

  Dette er både tidsbesparende, pengebesparende og utslippsreduserende. Det er bare å møte opp på jobb, gå bort til maskinparken og leie seg en lift for en dag eller to. Du betaler kun for de dagene du bruker maskinen.

  – Tilbakemeldingene er at det er en brukervennlig, enkel og intuitiv app som krever lite veiledning, og gjør det mulig for flere aktører å bruke samme maskin på samme dag. På denne måten vil maskinene utnyttes bedre og få mindre dødtid – og vi reduserer behovet for å transportere flere maskiner. Dette er bra for både kloden og miljøet, understreker Niemi.

  Lars Zahl, direktør for CC Rental i Ramirent, forteller at det etter flere måneder med testing, tyder på at dette er et system som nå vil bli tilbudt til flere byggeplasser i store deler av Norge.

  – En løsning som dette gjør at vi i Ramirent ikke er like avhengige av nærhet til egne lokasjoner som tidligere, og dermed kan utvide vårt geografiske nedslagsfelt, forklarer han.

  LES OGSÅ: Miljøvennlig byggeplass – slik skal Ramirent forandre byggebransjen

  Store fordeler, mer bærekraft

  – Det er helt åpenbart at bærekraft er et av de viktigste temaene i dagens samfunn. Det vi ser er et paradigmeskifte i hvordan utleieindustrien fungerer, forteller Stefan Öttl, direktør for Business Development i det internasjonale cybersecurity-selskapet, Irdeto.

  – Entreprenørene foretrekker løsninger som fokuserer på effektivitet, bærekraft og sikkerhet. RamiShare fra Ramirent er en av de ledende løsningene for dette.

  RamiShare-mobilappen gir entreprenører og underentreprenører full oversikt over tilgjengelige og leide maskiner på arbeidsplassen. Entreprenører kan når som helst leie/avleie maskiner via mobilappen og velge riktig maskin fra den delte utleieflåten på bygg- og anleggsplassen.

  Dette betyr at entreprenører har full fleksibilitet til å tilpasse antall leide maskiner til deres behov for den aktuelle dagen og dermed optimalisere kostnadene for maskinene.

  – Nye og innovative løsninger vil bidra til å gjøre arbeidsplassene tryggere, og forbedre arbeidsforholdene. I tillegg vil digitale løsninger bidra til å tiltrekke den digitale generasjonen. For miljøet er det åpenbart; enhver maskin som ikke produseres, eller transporteres, er god. Og spesielt med utleiebransjen og dens sirkulære forretningsmodell, vil digitale løsninger muliggjøre et helt nytt nivå av effektivitet og bærekraft på byggeplassen, forteller Öttl.