Overvåkningskamera – systemet som reduserer antall tyverier med 95-97 prosent17. jan 2022

overvåking, kamera, tyveri, byggeplass, ramirent

En tryggere byggeplass

– Det tar under ett sekund fra et avvik blir oppdaget til vaktsentralen har direktebilder fra stedet og kan fortelle gjerningspersonen at de er oppdaget, og at vi har nærbilde av ansikt og bilskilt.

En undersøkelse gjennomført av entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i 2019 viste at antallet tyverier og innbrudd på byggeplass øker, og hele 9 av 10 bedrifter har opplevd å bli frastjålet verktøy.

– Da pandemien inntraff så vi at antall forsøk på innbrudd og tyverier gikk ned, men nå er det på vei tilbake til samme nivå igjen, forteller Ståle Solberg, daglig leder i sikkerhetsselskapet, Onsite Security.

Med en bærekraftig strategi og et nytt overvåkingssystem basert på det siste innen moderne teknologi, er målet til Onsite Security å være ett skritt foran eventuelle trusler og stoppe uønskede hendelser før de skjer.

En filosofi en må kunne si at Hamar-selskapet har lykkes med.

– Vi forebygger innbrudd, tyverier og andre uønskede hendelser i 95-97 prosent av tilfellene. Det vil si at innbruddet blir avverget og gjerningspersonen blir pågrepet av politiet eller drar fra stedet, forteller Solberg.

LES OGSÅ: Snakkende overvåkning

Rask varsling som forebygger innbrudd og tyverier

Tyverier koster bedrifter i den norske byggebransjen store summer i løpet av året – i tap av verdier for verktøy, maskiner og utstyr, men også i innkjøp av nytt utstyr. I mange tilfeller fører det til at arbeidet og hele byggeprosjektet blir forsinket.

– Vårt kamerasystem er høyst intelligent, og det tar under ett sekund fra et avvik blir oppdaget til en av våre ansatte på vaktsentralen har direktebilder oppe på storskjerm og kan vurdere situasjonen, forteller Solberg.

Enten det er en innbruddstyv som forsøker å bryte seg inn eller en gjeng med ungdommer som prøver å klatre over gjerdet, kan vaktsentralen raskt snakke direkte til personene.

– Gjennom videoovervåkningen kan våre vektere fortelle den uvedkommende at de er oppdaget og at vi har nærbilde av ansiktet deres, eventuelt bilskilt. Da forandrer de aller fleste på planene ganske umiddelbart.

Hvis det ikke skulle være tilfelle, har Onsite Security tett samarbeid med politiet over hele landet, som raskt blir varslet.

Grønt vakthold på byggeplassen

Vakthold i byggebransjen er tradisjonelt gjennomført ved at en vekter kjører fra byggeplass til byggeplass for å se om det har skjedd noe unormalt, en jobb Solberg selv har gjort tidligere.

– Det er generelt en dårlig løsning, for du får ikke avverget noe. Som oftest ankommer du etter at gravemaskinen er stjålet eller rutene er knust, og kan kun konstatere at det har skjedd et innbrudd og melde fra til byggeleder og politiet, forteller han.

Med Onsite Security sitt sikkerhetssystem har vekteren øyne på byggeplassen innen sekunder og kan med bevegelige kameraer, joystick og optisk zoom få et nærbilde av personen, kjøretøyet og bilskilt, og kommunisere med vedkommende.

– Vi kaller det grønt vakthold fordi vi med dette systemet ikke trenger å kjøre tusenvis av kilometer med bil i løpet av året for å lete etter avvik. Her kommer avvikene til oss og vi kan avverge uønskede hendelser før de skjer.

Overvåkningskamera med smart-teknologi

Ståle, OnSite, kamera, ramirent

I 2019 inngikk selskapet og Ramirent et samarbeid, og det intelligente overvåkingssystemet er i dag tilgjengelig ved alle av Ramirent sine 29 avdelinger over hele Norge.

– Da leier du ett eller flere overvåkningskameraer for byggeplass, som er enkle å sette i drift enten du er anleggsarbeider eller entreprenør. Alt du trenger å gjøre er å koble til strøm og den vil knyttes opp mot kommunikasjonssystemet til vaktsentralen, sier Solberg.

– Du slipper egne dataskap og opptaksenheter. Alt er innbefattet i denne smart-boksen som vi drifter og vedlikeholder, og som samtidig er direkte tilknyttet til vaktsentralen.

Antall overvåkningskameraer, plassering av dem og smart-teknologi kan tilpasses og skreddersys for hver enkelt lokasjon, behov og kunde.

Overvåkningskameraet – eller smart-boksen, kan du montere selv eller med bistand fra Onsite Security der du ønsker overvåkning. Kameraene er bevegelige og overvåker 360 grader i området der den er satt opp, i tillegg til at det har 20 ganger optisk zoom.

– Ut i fra bildene fra overvåkningskameraet kan vi orientere oss og sette opp virtuelle gjerder som viser det alarmerte området. Da gir vi også beskjed til kunden hvis vi mener det er behov for flere overvåkningskameraer for å dekke det ønskede området.

Basert på kunde, sted og område, størrelse og aktivitet på byggeplassen, setter Onesite Security opp et forslag til vaktinstruks.

– Når overvåkningskameraet er på plass sender vi løpende rapporter til kunden. Har et innbrudd blitt forebygget i løpet av natten og en person er arrestert, så ligger det en epost i innboksen til kunden neste morgen.


Møte det nye trusselbildet

Blant ti byggeplasser opplever selskapet i gjennomsnitt tre hendelser i uken.

– Da er det alt fra en narkoman som er på utkikk etter noe småtteri til organisert kriminalitet. Organisert kriminalitet øker mest. Da er det ofte snakk om bestillingstyverier fra Øst-Europa der gjerningspersonene er på utkikk etter spesifikt utstyr, forteller Solberg.

Det kan være større maskiner, spesialverktøy eller mindre utstyr som gjerningspersonene plukker fra hverandre for å selge delene i nettbutikker. Onsite Security jobber derfor en del med etterretning og innsamling av informasjon og samarbeider tett med politiet.

For å møte det nye trusselbildet, jobber selskapet aktivt med forskning innenfor sikkerhet og teknologi, i tillegg til forskning innen termisk overvåking – som har som formål å forebygge brann på for eksempel et gjenvinningsanlegg.

– Sentralt er hele veien systemer som sørger for at vi går fra det å få beskjed om at noe har gått galt, til å sørge for at du får beskjed i forkant av at noe skjer, sier eksperten.

byggeplass, sikkerhet, område, ramirent

Kontakt ditt lokale kundesenter

Har du spørsmål, eller er du interessert i å høre mer om våre løsninger kan du kontakte ditt lokale kundesenter.

Kontakt ditt lokale kundesenter
Christina Niemi
Christina Niemi

Marketingsjef