55 moduler ble til nytt kjøpesenter på under to måneder

  24. sep 2022

  rortunet, Ramirent, prosjekt, moduler, kjøpesenter

  Kan du bygge et midlertidig kjøpesenter på 1500 kvadratmeter med moduler?

  Svaret er ja. Med bred kompetanse, lang erfaring, god planlegging og en god dose kreativitet og nytenkning, gjorde vi i Ramirent akkurat det – et kjøpesenter som attpåtil ble åpnet til avtalt dato.

  Rortunet kjøpesenter er et kjent og kjært, lokalt kjøpesenter i Slemmestad i Asker kommune.

  – I 2018 begynte Rortunet kjøpesenter å bli gammelt og slitt, og Schage Eiendom ønsket å bygge et nytt kjøpesenter på samme tomt. Med få alternative lokaler og for ikke å miste leietakerne, var det behov for å tenke nytt, sier Arne Karlsen, prosjektleder og ansvarlig for Rigg & Drift i Ramirent.

  Resultatet ble langt bedre enn vi turte å håpe på

  Dette ble begynnelsen på noe som ikke var gjort før – et modulkjøpesenter.

  Tolv forretninger fra det gamle Rortunet valgte å følge med i det midlertidige bygget. Deriblant et apotek, to frisørsalonger, blomsterbutikk, renseri, optiker, klesbutikk, lampebutikk, sjømatbutikk, sushi-catering, eiendomsmegler og vinmonopol.

  – Vi hadde aldri gjort noe lignende tidligere, men etter hvert som vi begynte å undersøke mulighetene innså vi at resultatet kunne bli veldig bra, forteller han.

  – Resultatet ble som tegnet og prosjektert, og fungerte langt bedre enn vi turte å håpe på. Det er også tilbakemeldingene fra våre leietakere og deres kunder, sier Anders Sletten, prosjektdirektør i Schage Eiendom AS.

  Schage tok kontakt med Ramirent på bakgrunn av deres ekspertise og lange erfaring med modulløsninger, og tok raskt utfordringen – bygge et midlertidig kjøpesenter.

  – Det tok en del tid å få alle nødvendige avklaringer på plass, som gjorde at byggetiden ble knapp og byggeprosessen hektisk. Den formelle bestillingen til Ramirent ble lagt inn i januar 2019, og det midlertidige kjøpesenteret, som senere ble døpt «Minitunet», åpnet dørene 6. mai 2019.

  I løpet av en periode på i underkant av fire måneder skulle moduler bli produsert, tomten klargjøres, moduler monteres, arealene for leietakerne tilpasses, i tillegg til at tekniske fag skulle koordineres og gjennomføres. Selve byggeperioden ble gjennomført på under to måneder.

  – Ramirent og deres samarbeidspartnere leverte over evne med den svært korte fristen vi hadde til rådighet, forklarer prosjektdirektøren.

  rortunet, ramirent, prosjekt

  Ramirent – en totalleverandør med bred kompetanse

  Ramirent er en ledende utleieleverandør av maskiner og utstyr, men også en totalleverandør med kompetanse og dyktige ansatte innen alle fagfelt i byggebransjen.

  – Ved gjennomføringen av Rortunet kjøpesenter håndterte vi hele prosjektet – ikke bare leveransen av spesialtilpassede moduler, men også alt av snekkerarbeid, VVS, ventilasjon, elektrisk arbeid, forteller Karlsen.

  – Vi har stor bygg-kompetanse internt i Ramirent, men ikke alltid et stort nok mannskap av tømrere, elektrikere og rørleggere. Da har vi heldigvis et stort kontaktnettverk og dyktige samarbeidspartnere.

  For prosjektet i Slemmestad engasjerte Ramirent Østkran AS på transport, tømrere og montering av moduler, AK1 Elektro på alt av strømforsyning og elektronikk, Allsidige VVS AS på rørleggerarbeid, vannforsyning og brannslukking, samt Moelven Byggmodul AS som leverandør av moduler.

  – Med utgangspunkt i vår og underentreprenørenes kompetanse planla vi for et midlertidig kjøpesenter bestående av 55 moduler med en plassbygd korridor som knyttet det hele sammen og et eget bygg for renseriet, sier prosjektlederen.

  – Vi fikk på plass alt som kjennetegner et kjøpesenter – et innbydende inngangsparti, rullegitter, tiltalende og slitesterkt gulv, samt dekket alle krav fra arbeidstilsynet og byggtekniske forskrifter til universell utforming, antall toaletter, rullestolramper og lignende.

  Ønsker du mer informasjon om prosjektet? Klikk her.

  «Kan vi drive butikk i brakker?»

  Stein Petter Wold, optiker, eier og daglig leder for Slemmestad Optikk AS, og en av butikkeierne på senteret, kan fortelle at han i begynnelsen var litt skeptisk til konseptet.

  – Min første tanke var; kan vi drive butikk i brakker? Jeg undersøkte litt og fant en tilsvarende løsning som var blitt gjort for en gullsmedbutikk i Asker, og forstod at dette faktisk kunne bli bra, sier han.

  Ikke bare kan en drive butikk i brakker, men en kan drive et helt kjøpesenter.

  – Vi har forsøkt å drive butikken slik som vi har gjort tidligere og det syns jeg vi har klart. Vi har til og med fått en del nye kunder i perioden. Pandemien ga oss en knekk, men det kunne ingen forutse. Etterpå har driften gått bra og vi har til og med tjent litt penger.

  Slemmestad Optikk vurderte en stund andre lokaler, men så at alternativet ville være nedleggelse og eventuelt en ny start i det nye senteret.

  – Da ville vi ha mistet mange av våre faste kunder, så jeg er glad for at vi ble med på satsningen. Vi reduserte bemanningen til et minimum for å redusere kostnader og etter noe innkjøring fungerte det bra og kundene kom tilbake.

  rortunet, ramirent, prosjekt

  Modulene tilbakestilles og brukes igjen om kort tid

  Karlsen kan fortelle at det var snakk om et par dager der butikkene måtte holde stengt, som var for å flytte over til modulkjøpesenteret noen titalls meter unna, bygget på parkeringsplassen til det gamle senteret.

  – Den påsken kommer jeg aldri til å glemme. Vi hadde satt åpningsdatoen til 6. mai 2019 med ordføreren allerede booket inn, og vi klarte det.

  For prosjektet ble det brukt åpne moduler uten innvendige vegger for å gjøre nødvendige tilpasninger, og moduler beregnet for kontorbygg.

  – Det så absolutt ikke ut som en brakkeby. Det så derimot ut som et moderne kjøpesenter i miniformat med alt du måtte trenge.

  – Det var utrolig mye læring i dette prosjektet, og det å få være med på et prosjekt som dette og jobbe i et selskap som tar en slik utfordring, er utrolig gøy.

  Nå skal snart leietakerne flytte inn i det splitter nye kjøpesenteret som er kommet på plass på Slemmestad i Asker, og Ramirent har startet med å planlegge demonteringen av sitt midlertidige kjøpesenter.

  – Etter demonteringen kan modulene brukes til nye prosjekter. De må tilbakestilles, men vil snart brukes igjen. Det er fordelen med å leie moduler. Som kunde leier du dem over en periode og leverer dem tilbake når du ikke trenger dem mer, så tilbakestiller vi dem og sørger for at de leies ut igjen.

  rortunet, ramirent, prosjekt


  Modulkjøpesenter – en suksess

  Anders Sletten i Schage Eiendom AS, kan fortelle at det har vært minimalt med feil i løpet av de 2,5 årene Minitunet har fungert som et midlertidig kjøpesenter for Rortunet Kjøpesenter, og tilbakemeldingene har vært gode.

  – Leietakerne var nok spente i starten, men tilbakemeldingene er at de er fornøyd og at det har fungert meget bra, sier han.

  Oppdraget, som var å opprettholde et handelspunkt i Slemmestad under byggingen av det nye kjøpesenteret, må ansees å være en suksess.

  Nye Rortunet kjøpesenter åpnet dørene 28. oktober 2021. Senteret er på nærmere 22.500 kvadratmeter, har dobbelt så mange butikker, nye restauranter og 121 leiligheter bygget i de øverste etasjene av bygget.

  Se vår pressemelding her!

  Har du behov for moduler? Ta kontakt med oss i dag.
  Christina Niemi
  Christina Niemi

  Marketingsjef